In invalmaseala luptelor ,,seculare ce au durat"... 17 ani pentru integrarea in forumuri internationale, in MISA, printre isterii onirice de ,,lideri zonali", ,,parteneri privilegiati", ,,popor inrudit istoric cu Europa", Romania a uitat sa se uite in blidul ei, sa ramana la nivelul la care, istoria si intelectul colectiv pe care o fiinta divina incorecta politic si geo-politic i l-a dat. Suntem intr-o discutie intelectuala, ii lapidam pe sustinatorii balcanismului, ne declaram ,,Mitteleuropaisch" dar nu ne-am uitat in acelasi blid amintit. El nu duduie de iradieri apusene ci de grasimi orientale. Nu vreau sa judec pozitia (politica, sociala, culinara a Romaniei), vreau sa nu ne mai ascundem sub masti de carnaval, sa nu mai mancam sparanghel cu mamaliga, sa nu mai fim ipocriti. Mamaliga cu branza, nu pate de gasca, sarmaua si nu icre negre, sinceritatea nu farfurioare de salon cu efecte balonante gastric. Romanul nu este consumatorul de gourmet, de apritive fine, el face adoratie tocaturii (chiftelele, sarmalele, micii), el este inventatorul unei ,,Pax Pleşcoiana" (carnatarie occidentala cu mirodeniile Asiei Minor), el este balcanicul de tochitura si nu fandositul de portelan. Nimic rau in asta atata timp cat recunoastem. Dar totusi, romanii nu au invatat de la Sf. Porc cum sa-l gateasca. Iata de ce, exista influente. Aici cred ca gasim cel mai bine balcanismul, si dovezile lui. Ce influenta pariziana, ce mille-foaies la Calarasi? La noi, adevaratele influente nu se vad in firimituri ci in regiuni: Moldova este taramul borsului, zeama acra ce aminteste ca oamenii aceia traiesc lafel de acru si de greu, completat de vin ce te reduce la nivelul fetei-mari (tot din cauza acrelii). Singurele binecuvantari zaharoase ale acestor romani sunt ,,Scovercile" (aluat in ulei trecut prin zahar pudra). Nu ne suna cumva cunoscut meniul? Nu este el putin rusesc? Putin mai mult? Nici taria nu lipseste, gustati-le tuica. Oltenia isi preaslaveste prazul. Expresi a ,,potentei" romanasului de sub munti, prazul se iroseste in mancarea autohtona, el devine acel ceva cu care se ,,impaca" uleiul de alte legume, savoarea mai putin rafinata adusa terciului zilnic. Si cine daca nu iugoslavii mai denigreaza astfel asa o leguma? Dobrogenii. Desi atat de aproape de mare, dobrogenii nu stiu sa gateasca pestele. Dobrogeanul cu combina usurimea pestelui cu legume satioase, el a transferat mancarea de ,,campie" in registrul pescariilor. Cum altcumva ne-am explica iahnia de icre, sarmalele de stiuca ori micii pescaresti? Singurul ,,dumicat" din Romania care a simtit mirostul bucatariilor occidentale este Ardealul (tot spatiul vestic). ,,Oprimatii" de dincolo de munti au invatat arta prajiturilor vieneze, combina gusturile antonimice cu acelasi tupeu ca implinitele bavareze (vita cu visine, file-ul de porc in sos de gutuie) si isi boteaza occidentalismul dintre peretii burgurilor in lichioruri de ou, cirese, lapte, nuca, etc. Moldova, Oltenia, Dobrogea ori Ardealul sunt doar escale, farfuriile romanesti fiind pline de influente ale zonei in care traim. Mancarea noastra nu miroase a Paris, nu are echilibrul italian si nici terciul nostru nu este acelasi cu cel englezesc. Cred ca farfuria este locul unde Romania este si isi permite sa ramana cu incapatanare balcanica, dar in comportament ar trebui sa mirosim putin mai mult occidentul. |
Si acum incepe: OK. Trebuie sa descriu blog-ul. Vreau prin acest blog pacea lumii… ups, stati, asta e din alt film. Sa incercam inca o data: Acest blog este gay (da, ati citit bine). Este un loc in care va voi povesti toate picanteriile vietii mele si nu numai(de la barfe -geniale sau mediocre, pana la crime… financiar-literare -la ce va gandeati). Si-am incalecat pe-o sa (de la 30$ bucata la orice Sex Shop de pe Magheru), si v-am ,,oralizat” blogu` asa:
Cronicile unui Gay
About
-
Citeste si vei afla tot ce vrei sa stii despre mine mai putin adevarul.
Blog Archive
-
►
2008
(50)
- ► septembrie (3)
-
▼
2007
(146)
- ► septembrie (5)
-
▼
februarie
(31)
- Marimea (ideala) conteaza
- Cine sunt
- Dulce ca Armani este paţachina patriei
- Circul platonic
- Trei doamne si toti 3-some
- Rita-veverita-reporterita si Popey Jurnalistul
- Requiem pentru cantar
- To bi, or not to bi
- Supermani cu termenul de garantie expirat
- Sesam deschide-te
- Fericiti cei cu biserica departe ca a lor este som...
- Ocolul Romaniei in 80 de farfurii
- Actul 1 Scena 1
- Societatea de consum nervos
- Ce-a fost mai intai, pana sau gaina?
- (nu chiar) Perpetuum mobile
- Farame de fericire, fragmente de bucurie
- Cristelnita politica
- Liubi, liubi, I love you
- Miorita gay si transhumanta sexuala
- Un invins: cactusul
- Idila pe un sac de naftalina
- Reduceri la maternitate
- Educarea prin grafitti
- Aventura ca dieta
- Romanul de la capatul furcii
- Toleranta ca ,,modus vivendi"
- Corect/ incorect
- Confesiunile unui hamburger
- Fly, fly, little bird
- Cu blogul la stomatolog
Blogroll
Search
© Copyright Cronicile unui gay. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes | Bloggerized by FalconHive.com
brought to you by Smashing Magazine | Bloggerica
Markus..te-ai inspirat cumva din cartea de bucate a lui Dan Chisu?(de altfel imi e f antipatic, i-am citit cartea "Singur sub dus" si ma plictisit stilul lui erotico-fantastic. De ce oare gayii trebuie sa fie contra mereu, sa se lege de chestii traditionale, sa judece cu un aer expert lucruri pe care nu le cunosc(si unele nu le-au dezgustat). Din cate stiu eu, bucataria romaneasca e originala(nu o sa gasesti nicaieri 2 borsuri identice, gospodine(chiar vecine) care sa faca sarmalele la fel etc. PS: iti propun urmatorul meniu: 1. bors de crap dres, 2. sarmalute in foi de varza( cu sunculitza printre foi) si cu smantana..si daca mai poti si placinta cu mere in foi subtiri. Scovergile sunt gogosile alea care se vand la balciuri, micii tot acolo se vand( romanii care fac acasa adauga la gratar si o bucata de ceafa de porc).PPS: am uitat de vin.. preferatul meu Feteasca Regala( dar pt fetite merge mai bine o Busuioaca de Bohotin(dar nu porcaria aia facuta de Sc Speed)sau o Grasa de Cotnari). La cat mai multe orgasme culinare!
Te inseli, mi-e teama. Din pacate, bucataria romaneasca, inclusiv in sud, e mult mai central-europeana decit balcano-mediteraneana: carne la greu, slanina, sunci, salamuri si cirnati, galusti, faina cu ghiotura, sosuri grele, prajituri indigeste, smintina, frisca, prajeli. O bucatatrie a frigului, in esenta: tocmai in centrul Europei (Cehia and thereabouts) gastronomia isi atinge nivelul cel mai trist din Europa. Din bucataria Romaniei lipseste soarele balcano-mediteranean: aroma ierburilor (menta, busuioc si coriandru), cultul legumelor si fructelor proaspete, uleiul de masline, iaurtul, mielul si mierea, glorioasele deserturi si mirodenii turco-libaneze.
Anonimu, reciteste post-ul, nu sunt expert in culinar, nu l-am citit pe Chisu din aceeasi antipatie fata de persoana (inspiratia mi-a venit din Plesu),, nu combat traditionalismul, ma deranjeaza ipocrizia frantuzismului culinar epatat mai nou.
In ceea ce priveste autenticitatea mancarii romanesti iti propun cateva carti de etnografie, pe influente casnice si vei vedea cu ce meniu ramai, borsul este o influenta, sarmalutele sunt imprumutate, smantana era necunoscuta noua pana in timpul romanizarii, micii sunt de influenta bulgaro-turca etc.
In ceea ce priveste al doilea post, anunt ca balcanismul e altceva, balcano-mediteranianismul este altceva, iar tocaturile sunt o comuna reteta in bucatariile oriental-mediteraneene. Atentie la influente, nu generalizati.
Ciudat, eu aveam impresia ca scrii intr-un stil apropiat de al lui Ionel Teodoreanu (mai ales ca si el facea digresiuni gastronomice in mod curent :) )